Blog

Kellemes Ünnepeket

Kedves Barátunk!

2017 azzal telt, hogy Trumptól – a bevándorlást korlátozó rendeleteitől féltünk.

lawandliberty

Így az év végére már látszik: az Amerikai Egyesült Államok elnökének nem a kvalifikált európai bevándorlással van baja. Intézkedései, törvénytervezetei Afrika, Dél-, és Közép-Amerika, Ázsia és az Arab országok bevándorlóit próbálják meg távol tartani Amerikától.
Nem kell újratervezi az útvonalat, ha az ‘Amerikai Álom’ a célunk.
Ezzel a gondolatmenettel szeretnénk Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánni:
 
A VisumWings Csapata
happyholidays

Feketeleves és Zöldkártya-lottó, a merénylet másnapján

170911-D-GO396-0178

Évente egymillió Zöldkártya talál gazdára az Egyesült Államokban! A különleges képességeket, tehetséget, szakmai előmenetelt igénylő vízumtípusok kvótája 140ezer évente. Ehhez képest csak 50ezer a Diversity Visa Lottery, vagy ahogy mi hívjuk, a Zöldkártya Lottó nyerteseinek száma Pakisztántól Magyarországig. Ez az Amerikáról álmodozók „arany jegye”. Esély néhány szerencsésnek. A nyertesek az USA-ban folytathatják az életüket.

Ilyen lottó-betelepülőként került az Egyesült Államokba 7 évvel ezelőtt az üzbég Sayfullo Saipov is. Ő volt az október 31-i manhattani gázolásos merénylet elkövetője. A terrorcselekményben nyolc ember vesztette életét és tizenketten sérültek meg.

A tragédiát követő felháborodás hullámot kihasználva Trump elnök újra harcot indított a Green Card Lottery program ellen. Régi vesszőparipája ez, amelyen most a nemzeti tragédia hátszelével újra vágtathat.

Az ABC híradójában már másnap reggel elhangzott; Sayfullo Saipov a Diversity Lotteryvel érkezett az USA-ba! Ezt az állítást még semmilyen nyomozóhatóság, vagy kormányzati szerv nem erősítette meg, mikor Trump már lecsapott rá a Twitteren: „Azt az utat, ahogy ez a terrorista az országunkba érkezett, úgy hívják Diversity Visa Lottery. Chuck Schumer ’gyönyörűsége’!”.

Charles E. Schumer ellenzéki szenátor volt az, aki 1990-ben a Zöld Kártya Lottó tervével előállt. Trump kirohanására csak annyit reagált: „Szomorú, hogy az Elnök úr a tragédiából is politikát csinál.” Valóban. Trump nem állt meg itt: „Keményen harcolunk az értékalapú bevándorlásért, tűnjön el a demokrata lottó rendszer” – írja a következő tweetben. A politikai döfés persze – ahogy Trumptól megszokhattuk – némileg mellőzi a tényszerűséget. Bár valóban demokrata javaslat volt, a Diversity Lottery programot kétpárti egyeztetéssel alkották meg, és a szenátus döntését a republikánus George H. Bush elnök iktatta törvénybe. A lottó-program célja akkor az volt, hogy az USA jóhiszeműségét demonstrálja, hogy „szeretettel várlak” arcot mutasson a válságövezetek lakóinak. – ahogy ezt a Washington Post elemzője írja. Az első években túlreprezentált országokat, Indiát, Kanadát, Kínát, Brazíliát, Mexikót mára már kizárták a lottózásból. Ma a nyertesek kétharmad része Kelet-Európából és Afrikából érkezik az Államokba. A lottó a szerencsére bízza, ki kaphat USA Zöldkártyát. Látszólag! Valójában a jelentkezők 1%-a jut csak Green Cardhoz. A nyerteseket egészségügyi és kriminalisztikai vizsgálatnak is alávetik és több más feltételnek is meg kell felelniük, mire a Zöldkártyát kézhez kapják. (Erről már írtunk). Kicsi a valószínűsége, hogy a terrorista átjusson a sorsolás szerencsefaktorán és ezeken a szűrőkön. Több százezren érkeztek így az USA-ba, és eddig csak egy eset történt, ami a terrorizmussal kapcsolatba hozható volt.

Zöldkártya-lottós bevándorló volt a felesége annak a Hesham Mohammed Ali Hyetnek, aki két embert lelőtt a los angelesi repülőtéren 2002 július 4-én. Az a szintén egyiptomi Mohammed Atta viszont, aki a World Trade Centert ért támadás egyik öngyilkos-merénylő pilótája volt, hiába jelentkezett a lottóra, jelentkezését kétszer is elutasították.

A terrorizmust és a lottót már többször megpróbálták kapcsolatba hozni egymással. 2007-ben a GAO, (Goverment Accountability Office) statisztikáit átvizsgálva jelentést készített, amelyben cáfolta, hogy a lottó és a terrorcselekmények között bármilyen összefüggés volna. Ugyanezt állapította meg a 2011-es kongresszusi vizsgálat is.

A tények azonban nem zavarják Trump elnököt, ha lendületbe jön. A Halloween délutánján történt merénylet másnapján már a Fox and Friends reggeli hírműsorában így nyilatkozott: „Chuck Schumer szenátor úr ’szépsége’ segít importálni Európa problémáit az Egyesült Államokba.” A válasz sem maradt el: „Trump elnöknek ahelyett, hogy politizál és megosztja Amerikát a nemzeti tragédiák idején, valódi megoldásokra kellene fókuszálnia! Az antiterrorista programokra elkülönített költségvetési összegekre például, amelyek megnyírbálása éppen most folyik Trump Elnök Úr javaslatára. Felszólítom az Elnököt, hogy vonja vissza ezt a javaslatát!”

President_of_the_United_States_Donald_J._Trump_at_CPAC_2017_February_24th_2017_by_Michael_Vadon_01_(cropped1)

Az ország gyászol, a politikai csatatéren pedig a Zöldkártya Lottó a fő téma.

Évente 1 millió Zöldkártyát állítanak ki az USA-ban! Ebből mindössze 50 ezer a lottó nyerteseinek a száma! A többiek családegyesítéssel, vagy a Trump Elnök Úr által is szorgalmazott érték alapú bevándorlási vízumokkal jutnak zöld kártyához, azaz tehetségük, képességeik, szakmai tudásuk, előmenetelük által. Ez az évi 140 ezerben maximált kategória az EB-1/2/3/4/5. vízumtípusok. Ezeken felül a letelepedési vízumokkal évek óta az USA-ban tartózkodók aktuálissá váló Zöldkártyái. Aprócska szám tehát a vízumlottó nyertesek 50 ezre.

Donald Trump ágyúval lő verébre, de lehet, hogy most eltalálja majd…

Egyelőre közeleg a 2019-es Zöldkártya Lottó új határideje (októberben törölték a jelentkezéseket technikai okokra hivatkozva). Májusban sorsolás. Lehet, hogy az utolsó?

Cégem van az USA-ban

 menőmanó usa cégem van.2png

Ahogy gyarapszik az ügyfeleink tábora, úgy szaporodnak a kérdések.

”Mik a lehetőségeim, ha céget alapítok az USA-ban?”

Tévedés azt hinni, hogy ha céggel rendelkezel az USA-ban, akkor könnyebb GREENCARD-ot, vagy tartós vízumot kapni. Cégét akár turistaként is bejegyeztethetsz, nem nagy dolog, de ez nem is jogosít fel semmire. Ahhoz, hogy üzleti alapon tudj bevándorolni, azt kell igazolni, hogy Magyarországon, az elmúlt 3 év valamelyikében, legalább egy éven, át vezető beosztásban dolgoztál akár a saját tulajdonú cégében, akár máséban. Ez a cég lesz az, amely kiküld téged Amerikába, azaz a kiküldő cég. Ez erős vállalkozás kell, hogy legyen, alkalmazottakkal és forgalommal. Olyan, amely képes arra is, hogy alétrejövő amerikai cég elindulását finanszírozza.

 

 

Az üzleti vízum az L-1 vízum, melyhez nem kötelező amerikai céggel rendelkezni. Új cég megalakításának szándékára is meg lehet kérni. Az új amerikai cég mindenképp leányvállalata kell, hogy legyen a kiküldő cégnek.

 

Fontos tudnivaló amikor valaki L-1 vízumigénylésre készül, gyakran felejtik el, vagy nem tudják: a kiküldő, magyarországi céget nem lehet megszüntetni! Annak változatlanul kell működnie az távollétedben is. Vagyis, a helyettesítésről gondoskodni kell! Ezt dokumentálni, igazolni kell a vízumeljáráshoz!

 

Az L-1 vízum igénylésénél a kiküldő cégről komoly dokumentációt kell benyújtani, ezért vezető beosztású alkalmazottak csak akkor tudnak élni ezzel a lehetőséggel, ha az ügyvezető, és a tulajdonos támogatását élvezik, és ha a cég vezetősége kész arra, hogy Ön az USA-ban az ő leányvállalatukat vezesse legalább is 1-3 évig.

Ezalatt ugyanis megkérheted az áhított Zöldkártyát, amely teljesen új helyzetet teremt majd…

…de addig még sok kérdés felmerülhet, és mi megpróbálunk mindre válaszolni.

Olvassa a Hírlevelünket és látogasson meg minket a Facebookon vagy a honlapunkon. És írjon ha kérdése van.

Üdvözlettel:

A VisumWings csapata

Lesz-e új bevándorlási törvény az USA-ban?

 

Donald Trump a Fehér Ház Roosevelt termében – ami a nagy horderejű bejelentések színtere szokott lenni – augusztus 3-án ismertette a bevándorlás-politika változtatására született új törvény tervezetét.

A törvényjavaslat alkotó két szenátor, Tom Cotton, Arkansasból és David Perdue, Georgiaból ismertette az általuk RAISE-nek (növekedés) nevezett törvényt, mely egy betűszó is egyben, The Reforming American Immigration for a Strong Economy jelentése Amerikai Bevándorlási Reformok egy Erős Gazdaságért. 

 

donald-trump-tom-cotton-david-perdue-gty-jc-170802_12x5_992„Ez a törvényjavaslat demonstrálja az amerikai családokért való szenvedélyes küzdelmünket” – idézi az elnököt az amerikai sajtó.

Mást valójában nem tesz, mint a Trumptól megszokott módon demonstrál. Társadalmi, gazdasági hordereje csekély.

Nézzük részleteiben!

Mit akar Trump?

A RAISE egyik célja, hogy a legális bevándorlók száma felére csökkenjen. A másik, egy pontozásos alapon működő rendszer, amely a kanadai és az ausztrál mintát követi. Ez érdem alapú, és olyan szisztéma, amely az aktív, konvertálható tudást helyezné előtérbe.

Ez valóban differenciáltabb és talán kevesebb szubjektív elemet tartalmaz, mint a jelenlegi rendszer. Kitűnik belőle, hogy a magasan kvalifikált fiatal munkaerőnek kedvez, a sikeres, de idősebb jelentkezőkkel szemben. 

„Jelenleg bárki bejöhet az USA-ba, olyan emberek is, akik soha sem dolgoztak, bűnözők, bárki”– állítja Trump, de ez sem igaz! Ma is minden letelepedési vízumkérelemben igazolni kell a korábbi teljesítményeket, az erkölcsi fedhetetlenséget, a büntetlen előéletet. Ez utóbbi még a vízumlottó pályázóira is igaz.

A bevándorlási kvóta csökkentésének egyetlen igazi intézkedése az új törvényjavaslatban a GreenCard Lottó megszüntetése.  Ez valóban az alacsonyan képzett munkaerő beáramlását csökkentené. Évente 55.000 ember érkezik így, kisorsolva, legálisan, a „gazdaságilag alulreprezentált” országokból – ahogy a DOL, a Munkaügyi Minisztérium fogalmaz.

A kiadott közleményekben szó sincs a többi vízumtípusról. A Zöldkártyához jutás vigaszágát – amelyre a legtöbb magyar reménykedő számíthat –  a folyamatos tartózkodást, munkavégzést biztosító vízumokat az új törvény nem is érinti. Cotton szenátor állítása tehát, hogy ez a tervezet most komoly csapás lesz a reménykedőkre, erős túlzás.

A menekültstátuszt sem említik, illetve csak a politikai menekültek (refugees) számának csökkenéséről beszélnek. (Ez a választók előtt lengetett vörös posztó ott is működik.) A gazdasági menedékkérőkről (asylum), a velük kapcsolatos eljárásokról egy orgánum sem tesz említést. usa

Tényleg stratégiailag fontos?

A láncreakció szerű családegyesítés megszüntetése, hiába hirdeti Donald Trump, nem új elem! Már a jelenlegi szabályozók sem teszik lehetővé. Igaz, az új törvény tovább szűkítené ezeket a lehetőségeket.

Ha figyelembe vesszük, hogy néhány százezer legális bevándorlóról van szó, egy 324 milliós országban, akkor kicsit fellengzősnek tűnnek Trump és a két szenátor szavai: hogy ez egy stratégiailag fontos törvény, amely majd helyreállítja az amerikai gazdaság stabilitását, amely megvédi majd az állampolgárok munkahelyeit, amelytől csökken majd a nyomor és emelkednek majd a munkabérek és amely az adófizetők sok milliárd dollárját fogja megspórolni, ha a RAISE sikeres lesz.

Ha.

 

Amerikában csak 4,4% a munkanélküliség, de 5.700.000 betöltetlen állás van. Ezekből a számokból kiderül, mekkora védelem az amerikai dolgozók elbocsátása ellen, ha körülbelül százezer legális bevándorlóval kevesebb érkezik évente.

A közgazdászok ezzel együtt komolyan veszik a kérdést. Áprilisban már 1400 közgazdász fordult levélben Trump elnökhöz, hogy ne csökkentse a bevándorlók számát.

A Washington Post júliusi körkérdésére pedig 18 közgazdász vállaszolt nagyjából egybehangzóan: a legális bevándorlás visszaszorítása eszement ötlet. A születési arányszám alacsony, II. világháború utáni „baby boomer nemzedék” most megy nyugdíjba. Számos ágazat küzd munkaerőhiánnyal.

Trump tervezete tehát a szokásos populista tűzijátékainak egyike csak. Megvalósulásához keresztül kell nyomnia még a szenátuson, ami nem lesz egyszerű.

Chuck Schumer a szenátus demokrata kisebbségének vezetője már jelezte: pártja nem fogja megszavazni az új törvényt. A republikánus szenátorok között sincs egyetértés. Sokan közülük máris ellenzik az új tervezetet.

Az amerikai sajtó figyelmeztet arra is, hogy a hasonló törvénnyel jelentkező George Bush elnök javaslata is elbukott, mikor a szenátus elé került.

Nem valószínű, hogy Trumpék tervéből törvény lesz, de lehet, hogy néhány racionális korrekció talpon marad majd, de ez még a jövő zenéje…

A pontrendszer

Az új pontrendszer szerint az ideális bevándorló 26 és 30 év közötti, amerikai diplomája, vagy doktorátusa van és perfekt angolja. Fizetési ajánlata van, amely háromszorosa az amerikai átlagjövedelemnek. Emellett nem árt, ha olimpiai bajnok, vagy Nobel-díjas!

Életkor

A munkaképes korúak élveznek elsőbbséget.

18-21 éves korig                                                                      6 pont

22-25 éves korig                                                                      8 pont

26-30 éves korig                                                                     10 pont

31-35 éves korig                                                                      8 pont

36-40 éves korig                                                                      6 pont

41-45 éves korig                                                                      4 pont

46-50 éves korig                                                                      2 pont

18 év alatt és 50 felett nem jár pont, de engedélyezett a kérelem beadása.

Képzettség

USA érettségi, vagy azzal egyenértékű külföldi érettségi          1 pont

Főiskolai diploma, külföldön szerzett                                          5 pont

Főiskolai diploma, USA-ban szerzett                                         6 pont

Egyetemi diploma, külföldön szerzett                                        7 pont

Egyetemi diploma, USA-ban szerzett                                        8 pont

Doktori végzettség, külföldön szerzett                                       10 pont

Doktori végzettség, az USA-ban szerzett vagy elfogadott         13 pont

Angol nyelvtudás

Szintfelmérő teszteken fogják az angol nyelvtudást mérni és pontozni.

60%-osnál alacsonyabb nyelvtudás                                           0 pont

60-80% között nyelvtudás                                                         6 pont

80-90%-os nyelvtudás                                                              10 pont

90%-os nyelvtudás                                                                   11 pont

100%-os nyelvtudás                                                                 12 pont

Állásajánlat

Attól függően, hogy a zöldkártya kérelmezője milyen állásajánlattal rendelkezik valamely USA-beli munkáltatótól, szintén pontot kaphat. A pontozást ahhoz mérik majd, hogy a megajánlott fizetés, egy átlagjövedelem hányszorosát teszi ki abban az államban, ahol alkalmazni fogják.

Ha a megajánlott bér az átlagjövedelem 150%-a, akkor               5 pont

200% esetén                                                                                  8 pont

300% esetén                                                                                  13 pont

Különleges képességek

Bónuszpontokat kaphatunk főként a nemzetközi szinten is igazolható különleges képességekért, különleges teljesítményekért. A rendszer 25 pontot ad annak, aki Nobel-díjjal, vagy azzal egyenértékű díjjal rendelkezik. 15 pontot ér majd egy olimpiai érem, vagy azzal összehasonlítható világversenyen szerzett eredmény.

Befektetők

A tervezet felszámolná a külföldi befektetők EB-5-ös vízumkategóriáját, amelyet Donald Trump vejének családja is használt ingatlanberuházásai során.

Ha a kérelmező 1,35 millió $-t fektet be az USA-ban egy „új kereskedelmi vállalkozásba”, akkor 6 pontot kap. Ha a befektetés 1,8 millió$, akkor a pontok száma felmegy egészen 12-ig!

Családtagok

Tovább bonyolítja a számítást, ha a kérelmező családtagot is visz magával. A jelentkezők egymással állnak versenyben, a 140.000 legmagasabb pontszámot elnyert jelölt kaphat majd Zöldkártyát. Ez a szám jelenleg is ennyi.

…és már a jelentkezéshez is 30 pont szükséges!

 

Kép forrás: ITT

News – Facebook tevékenység

Az amerikai vízum kérelmezőknek mostantól be kell számolni internetes tevékenységeinkről is, erről olvashattatok sok helyen tegnap. Többek között az Index is közölt a témában egy cikket, amit itt tudtok elolvasni, ajánlom figyelmetekbe.

 

Sokak számára, akik az Egyesült Államokba készülnek bevándorolni, letelepedni, hosszabb időt eltölteni hátborzongató lehet a hír, hogy biztonsági okokra hivatkozva visszamenőleg megvizsgálják internetes aktivitásukat a bevándorlási hivatal emberei.

Pedig a gyakorlat nem meglepő, sőt nem is új, most legalább önként vállalhatjuk, hogy átadjuk az infokat. Az amerikai sajtó már 2010-ben is cikkezett arról, hogy vajon a bevándorlási hivatal emberei valóban folytatnak-e online nyomozást a külföldi állampolgárokkal szemben, akik vizumkérelmet nyújtanak be.

És igen! Hiszen a kormány hivatalnokai éppúgy, mint bárki más használják az internetet, pl a Facebookot is információ szerzésre és ha ellentmondást találnak egy „klienssel” kapcsolatban, abból baj lehet. Céljuk elsősorban, persze a csalások leleplezése.

Például ha egy éven át áradoztál, a hazádban élve, a barátnődről a Facebookon, posztoltál egy csomó közös fotót kirándulásokról, nyaralásról, bulikról, aztán hirtelen beadod a zöldkártya kérelmed egy újonnan megismert amerikai állampolgárral kötött házasságra való hivatkozással…. Persze! Van ilyen! Az élet kiszámíthatatlan. De a bevándorlásiaknak ez egy vészjelzés, hogy esetleg csalásról lehet szó.

Vagy például ha a házasság új, és nem volt nagy esküvő, rengeteg vendéggel, és nem hívtátok meg az összes barátotokat, akkor valószínűleg meg kell magyarázni a kapcsolatotokat az interjúztató hivatalnok előtt.

Az is rengeteg kárt okozhat, ha a házasságra hivatkozol a zöldkártya kérelmedben, de a Facebook oldaladon „single” vagy!

Ez biztos út a visszautasításhoz!

 

IMG_3942

 

Memorial Day

IMG_3940

Május utolsó hétfője nemzeti ünnep Amerikában.

A Memorial Day, azaz az Emlékezés Napja emlékeztet minden férfira és nőre, aki valaha életét vesztette az Egyesült Államok katonai szolgálata közben.

Ezen a napon az emberek ellátogatnak a temetőkbe, és a Memorial Day emlékművekhez, hogy tiszteletüket tegyék mindazok előtt, akik katonai szolgálat közben hunytak el. Számos önkéntes helyezi el az amerikai zászlót a katonai temetők sírjain.

IMG_3939

Mivel hagyományosan ez a nap a nyári szünet kezdete egyre kevesebb ember tölti ezt a napot az emlékezessel. Sok ember inkább a pikniket választja, a sport eseményeket vagy a családi összejöveteleket erre a hosszú hétvégére. Egyébként is ez a nap jelzi a sport és kulturális események nyári szezonját. Aki szeretne ott élni, ha csak néhány évet, hónapot, érdemes tájékozódni, hivatalok, üzletek ilyenkor zárva tartanak.

Ami pedig az öltözködési szokásokat illeti, gyakori, és elterjedt szokás, hogy fehérbe öltöznek nem csak a Memorial Day napján, de ettől a naptól kezdve egészen a Labor Day napjáig, mely az idén szeptember 4-re esik, és a nyár végét, az aktívabb munka időszakát jelenti az amerikaiak számára.

IMG_3937

IMG_3938

Minden kezdet nehéz

Sokan hajlamosak vagyunk kudarcként kezelni a nehezebb időszakokat. Azt gondoljuk, hogy csak a jó dolgok vezethetnek minket a jó helyre. De ez nem igaz. A jó dolgokból nem tanulunk, a jó dolgokat élvezzük. De általában előbb átkell kelni a sötét erdőn, a rögös utat bekell járni, hogy a végén elérjünk az éltető forrásig.

Valami ilyesmin mentem én is keresztül. Ott hagytam az otthonomat, egy jobb és szebb jövő reményében. Egyből sikerre számítottam. De a sikert cseppekben mérte a sors számomra. Megkellett küzdenem mindennel. Én voltam az új gyerek az osztályban. És hiába telt el majdnem 2 év még mindig az vagyok valahol. Idő kellett mire megszoktam az időjárást, megtaláltam a kedvenc boltomat, a legrövidebb utat a postáig. De nem csak földrajzi hanem nyelvi nehézségek is akadtak. Nem az anyanyelvemen kommunikálok és ehhez nehéz hozzá szokni.

De idővel mindent a sajátommá tettem. Az új bacilusokat már megismertem, de még mindig ledöntenek a lábamról. Viszont ebből is tanultam. Ma már tudom, hogy jutok el a háziorvoshoz és hogy Ő milyen ember. Tudom, hol van az olcsóbbik vagy a jobbik gyógyszertár. Ez által is embereket ismertem meg. Ez is segített a beilleszkedésben.

Szép lassan megismertem az új életteremet és ma már nem gondolom úgy hogy ez kudarc volt. Inkább kötelező vizsgáim voltak. Amiket sikeresen teljesítettem. Nem mindent elsőre, de végül mindenből átmentem. Türelmesen kivártam az időmet, kitapasztaltam az utat és végig jártam azt.

Még rengeteget kell tanulnom és küzdenem. De az élet küzdelem és akkor szép ha zajlik. Nem szabad elfelejteni honnan jöttünk és hová tartunk.

Én egy szebb jövőt építek magamnak, egyenlőre sikerrel és nem adom fel. Te se add fel. Küzdj az álmaidért! A VisumWings segít Neked!

Dóra

Tudj meg minnél többet!

Szeretnél kijutni az USA-ba? Szeretnél kint élni és dolgozni? Ezekre a kérdésekre könnyű válaszolni. A megvalósításban viszont a VisumWings lehet a segítségedre.

A vízumok világában nem mindenki igazodik el egyszerűen. Főleg azért nem, mert minden ember különböző és mindenkinek más fajta vízummal van nagyobb esélye megvalósítani az Amerikai Álmot. De van egy jó hírem! Mi azért vagyunk, hogy segítsünk Neked ebben.

Az oldalonunkon megtalálod a különböző vízumtípusok leírását is, de a legjobb ha kitöltöd a jelentkezési lapot, hogy személyre szabott tájékoztatást adhassunk Neked.

Kérdezz bátran, mi tudjuk a választ és elrepítünk Amerikába a realitás szárnyain!

Itt vagyunk

Végre itt vagyunk, hogy tapasztalt csapatunk segíthessen Neked!