O1 vízum

Kimagasló képességekkel és eredményekkel rendelkező egyének

Az O-1 nem-bevándorló típusú vízum azon személyek számára szolgál, akik kimagasló képességekkel rendelkeznek a tudomány, művészetek, oktatás, üzleti élet, vagy sport terén, vagy, akik felvételekkel tudják igazolni kimagasló teljesítményüket a filmgyártásban, televíziózásban és teljesítményüket nemzetközi, vagy országos szinten díjazták.

Az O nem-bevándorlói vízumokat a következőképpen osztályozzuk:

  • O-1A: különleges képességű személyek a tudományban, oktatásban, üzleti életben, vagy a sportban (nem tartozik ide a művészet, film és televíziós iparág)
  • O-1B: különleges képességű személyek a művészetekben, vagy különleges teljesítményt elért személyek a televízió-, vagy filmiparban
  • O-2: olyan személyek, akik kísérik az O-1 művészt, vagy sportolót, asszisztálnak egy speciális eseményben, vagy előadásban. Az O-1A számára az O-2 asszisztenciája egy “szerves részét” kell, hogy képezze O-1 produkciójának. O-2 egyén tudása és tapasztalata az O-1 számára nélkülözhetetlen, az USA dolgozóval nem helyettesíthető és nem pótolható az O-1 számára ugyanolyan sikeres eredménnyel.
  • O-3: hozzátartozók, az O-1 és az O-2 házastársai és gyerekei

Általános alkalmassági feltételek

Ahhoz, hogy elnyerje az O-1 vízumot, a kérelmezőnek kimagasló képességeit kell bizonyítania országos, vagy nemzetközi szinten hosszútávon, és azzal a szándékkal kell ideiglenesen az USA-ba érkezni, hogy folytatja a munkát azon a területen, melyen kimagasló képességei vannak.

Kimagasló képességek a tudomány, oktatás, üzleti, vagy sport élet terén azt a szintet jelentik, hogy szakértők tanusítják, hogy a személy azon kevesek egyike, akik képesek a szakterület csúcsán is teljesíteni.

Kimagasló képességek a művészetek terén teljesen mást jelentenek, első sorban a művészeti terülten bizonyított magas szintű készségeket, a lényegesen magasabb elismertséget, általában olyan személy, aki az adott művészeti ágban kifejezetten híres.

A televíziós-, vagy filmiparban a kérelmezőnek azzal kell bizonyítania a kimagasló képességeit, hogy a televíziózás, vagy a filmezés terén tapasztalt személy elismeri és méltatja.

Az O típusú vízumhoz a következő területekről kell dokumentumokat szolgáltatni, legalább 3-4 félét:

1. Országos, vagy nemzetközileg elismert díj, vagy kitüntetés a kérelmező szakterületéről.  

2. Tagság olyan nemzetközi szervezetben, mely elismerten kiemelkedő teljesítményeket kíván meg a tagságától.

3. A kérelmező szakterületén végzett tevékenységének méltatása szakfolyóiratokban és jelentős kereskedelmi publikációban    

4. A szakterületén részt vett-e zsűri tevékenységében:

5. Találmány/felfedezés/eredeti produkció/újítás a tudomány, az oktatás vagy az üzleti  élet területén.  

6. Tudományos cikkek publikálása szakfolyóiratokban és egyéb jelentős médiában.

7. Valamely munkája ki lett-e állítva kiállításon, bemutatón, valamilyen rendezvényen?

8. Valamely neves intézményben kulcsfontosságú vagy magas beosztásban való alkalmazás.

9. Magas fizetés vagy díjazás amelyet a jelentkező korábbi munkája elismeréseként kiérdemelt.

10. Előadóművészetekben vannak-e sikerei?

-Egyéb hasonló tanubizonyságok, pl:kiváló szakemberek ajánlólevei.

-Köszönőlevelek

-Egyetemi végzettség

-Oklevelek

-Zsűrizés

Ez a vízum nem letelepedés típusú vízum, a bevándorlási hivatal 3 évre adja, azután mindig évente hosszabbítható. A 2.évben azonban megkérhetjük az állandó letelepedési engedélyt, azaz a zöldkártyát. Ehhez a vízumhoz bár nem kell a DOL engedélye, de szükséges egy szerződés valamely szakmai munkáltatóval, vagy legalább egy levelezés, mely szóbeli megállapodásnak tekinthető, előszerződésnek a felek között, mely levelezés egyértelműen tartalmazza a következőket:

  • Mit ajánlott a munkáltató
  • Mit fogadott el a munkavállaló

A megállapodás nem kell, hogy kölcsönösen alá legyen írva, de kell, hogy tartalmazza a feltételeket, melyeket a munkáltató ajánlott és amelyekbe a kedvezményezett beleegyezett.

Ha úgy gondolod ez lenne a számodra megfelelő vízumtípus, jelentkezz itt és kollégánk felveszi Veled a kapcsolatot.