Vállalkozói vízum

“Vállalkozói vízum”, vagy „Cégen belüli áthelyezés”

Eredetileg multinacionális vállalatok csúcsvezetői és managerei számára hozták létre cégen belüli áthelyezés esetére. Manapság azonban a startup világában kis-, és középvállalkozások és USA-n kívüli anyavállalatok induló új USA-alvállalkozásai számára is ezzel a vízummal lehet szakembert áthelyezni.

Tehát, ha azt tervezi, hogy az USA-ban is vállalkozás formában dolgozik tovább, majdnem biztos, hogy vállalkozói vízumot fogunk kérni! Vagy ha a munkaadója amerikai cég, és Amerikában az anyavállalat Önt továbbfoglalkoztatja, vállalaton belüli áthelyezési vízumot kérünk!

Amennyiben a cég, melyben Ön alkalmazott/tulajdonos az Egyesült Államokban leányvállalatot/fiókvállalatot/telephelyet/alvállalkozást kíván nyitni és ehhez Önt, mint speciális szakembert/ cégvezetőt/ managert helyezi ki, úgy Önnek a vállalkozói típusú vízumot fogjuk megkérni.

Feltételek

1. Az áthelyező anyacég éves árbevétele legalább 100,000-200,000dollár legyen évente

2. 2-5 alkalmazott minimum

3. A cégnek nincs adótartozása

4. Írja le, mi az a különös képesség, képzettség, tudás, mely miatt cége kifejezetten Önhöz ragaszkodik és Önben bízik!

Ezt a vízumot új cég (amit az USA-ban létrehozunk) esetén 1 évre adják meg, amelyet minden évben automatikusan meg lehet hosszabbítani, maximum 7 évig. Az 1.év után azonban megkérjük a Zöld Kártyát. Ha a Zöld Kártyát megkapta, újabb 5 év után az állampolgárságot.

Meglévő amerikai cégbe történő áthelyezés esetén a vízumot 3 évre adják meg. Ezalatt meg lehet kérni a Green Cardot!

Az vállalkozói vízumhoz a házastárs és a 21.életévet be nem töltött gyermekek is megkapják a szükséges vízumot, mely biztosítja számukra a munkavégzést, tanulást. Bár a vállalkozói típusú vízumot teljes munkaidő betöltésére adják, nem kötelező a teljes munkaidőt az Államok területén végezni. Megoszthatja a munkaidejét az amerikai cég és egy másik országbeli cég között, azaz a vállalkozói vízum nem csak hosszú távú munkavégzésre jogosít, hanem rövid távú, időszakos  munkavégzésre is.

A vállalkozói vízumra való jogosultság feltételei:

Az áthelyező külföldi vállalat az USA vállalat anyavállalata, leányvállalata vagy társvállalata legyen. Ezt társtulajdonosként valósítható meg vagy úgy, hogy az egyik vállalkozás a másik tulajdona és egyazon személynek mindkét vállalkozásban van ellenőrzési érdekeltsége, vagy úgy, hogy ugyanazon egyéneknek közös ellenőrzési érdekeltségük van mindkét vállalkozásban.

Vagy:

  • A kérelmező menedzser az USA vállalatban több alkalmazotti réteget irányítson vagy speciális funkciót töltsön be az USA vállalaton belül.
  • A kérelmező szakember rendelkezzen speciális és egyedi ismeretekkel, tudással, melyeket majd az USA vállalat dolgozóinak átad.
  • A kérelmező menedzsernek vagy szakembernek az áthelyezés előtti 3 éves időszakban legalább egy évet kell folyamatosan annál a külföldi vállalatnál dolgoznia, mely őt az USA-ba áthelyezi.
  • A vállalkozó menedzser vízum többszöri megújításának feltétele az USA vállalat több alkalmazotti rétegének irányítása.

Megjegyzések:

Létezik egy speciális zöldkártya, a multinacionális menedzser zöldkártya menedzserek számára. Az a menedzser, aki minden tekintetben jól megfelel a vállalkozói vízum követelményeinek, nagy valószínűséggel megfelel a multinacionális menedzser zöldkártya feltételeinek is, amennyiben diplomával rendelkezik.

A menedzser vagy szakember házastársa olyan munkavállalási engedélyt kaphat, mellyel bármely munkáltatónál bármilyen munkakörben dolgozhat.

A vállalkozói vízummal kihelyezett szakember számára megnyitott új cég tulajdonosa lehet a kiküldő anyavállalat is, vagy maga a kihelyezett szakember. Amennyiben az új, amerikai cég tulajdonosa(i) a vállalkozói vízummal kihelyezett szakember(ek), akkor a vállalkozás könyveléstechnikailag önálló, amerikai vállalkozásként működik, és kizárólag az amerikai adószabályok szerint adózik.